divendres, 5 de novembre del 2010


Meteorització i Erosió:

-La meteorització es un tancament de les roques . Hi han dos tipus de meteorització física i química



La meteorització física o mecànica : Es una fragmentació de la roca que no comporta canvis en la composició química. Ex: el gel,les arrels de arbres,canvis de temperatura,etc..




La meteorització química: Es una alteració de una composició química de les roques.
A conseqüències de les alteracions l'estructura química d'alguns minerals canvia i es formen de nous. Els principals agents geològics són l'aigua,el diòxid de carboni,l'oxigen.
L'aigua es un dissolvent molt bo, i les temperatures elevades,faciliten les reaccions químiques. Per això la meteorització química normalment esta als ambients càlids i amb pluviositat i humitats elevades.



                                      Bosc de pedra de xina



L'erosió: és el mateix que la meteorització però en conta de un tancament es un desgast .

En l'erosió també hi ha el transport i sedimentació. Els agents erosius principalment són l'aigua i el gel.
Ex: Si la roca sobre la qual actua l'aigua és construïda per un material soluble, l'aigua l'erosiona per dissolució i això comporta la destrucció total.

Ibiza
El transport: El transport és el proces d'enllaç entre la destrucció produïda per l'erosió d' una forma de paisatge i la construcció per sedimentació d'una de nova. Es el transport de tota l'erosió que arriba a la desembocadura del riu.
El transport passa per el curs alt,curs mitja,curs baix.


Les aigües continentals transporten partícules de les roques.
El vent transporta partícules,etc...
El transport té la conseqüències de que les pedres que transporta les arrodoneix.



La sedimentació:és el proces de deposició de les partícules que l'aigua arranca de les roques. La sedimentació es el ultim proces de modelatge del paisatge per que abans hi ha la meteorització,l'erosió i el transport.

Com a conseqüència de procés les partícules de les roques transportades a la part baixa de riu se sedimenten i on se sedimenten s'anomena conques sedimentàries.
Hi ha dos tipus de conques sedimentàries
Conques sedimentàries continentals:Lacustres al peu de la muntanya,fluvials els cursos mitja i baix del riu i la desembocadura de riu que forma deltes.
Conques sedimentàries marines:Són extensions de continents submergides fins una profunditat 180m,als oceans estan submergides a 1000m de profunditat.


Delta d'Ebre





David Fernàndez Blanco

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada